FOREDRAG / INSPIRATIONSOPLÆG FOR BØRN OG VOKSNE

Foredrag for voksne / unge fra 14 år

Different for boys

noget om at læse og illustrere

 

 

 

 

 

 

 

 

 Jeg fortæller om processen med at illustrere Patrick Ness' bog "Anderledes med drenge" / Different with boys. Bogen har været udfordrende og særlig sjov at lave fordi Patrick Ness på sin vis havde illustreret den selv med en ordenlig omgang sorte overstregninger og et tommetykt metalag. Et ekstra ærligt foredrag om bogarbejde og om samarbejde, om at komme helt tæt ind på et stykke spændende litteratur, om at illustrere noget som læseren selv har illustreret i sit hovede og om kunsten at diskutere med sig selv. 

 

Varighed 1 time

 

 

Foredrag for voksne

Børnelitterær salon

noget om håndskrift og bogkunst

 

 

 

 

 

 

 

Og om at håndtypografere billedbøger

 

 

Jeg fortæller om at håndtypografere og komme tæt på billedbøger af Oliver Jeffers

 

Jeg har håndtypograferet en god stak Oliver Jeffers bøger efterhånden. Den nyeste i rækken udkom 17. januar i år, og hedder Tilbage til jorden. Lige som flere af de andre udgivelser hiver den læseren med på en legende, eksistentiel rejse i tid og rum, fyldt med hjertevarme og subtil samfundskritik. Dyk med mig ned i hans bogunivers! Jeg kommer til at fortælle om Oliver Jeffers, børnebogen som kunstværk, håndskrift som udtryk og om hvilket arbejde der ligger i at lave typografisk oversættelse. Kom og bliv inspireret til godnatlæsningen eller undervisningen eller læselysten.

 

Varighed 1-2 timer

 

 

Foredrag for voksne

Hvor hunden ligger begravet

Procesforedrag

 

 

 

 

 

 

 

Om en desværre frygtelig aktuel bog

 

 

 

Nogle gange får man et materiale i hånden som bliver frygteligt aktuelt · vi fortæller om et manus, som blev hårdt at arbejde med i takt med at Ukrainekrigen brød ud. Hvor hunden ligger begravet er en ny bog i serien BILLEDROMAN skrevet af Annette Herzog, illustreret af Tea Bendix

HVOR HUNDEN LIGGER BEGRAVET er fortællingen om mordet på den lille hund Tivoli. Men mest er det en fortælling om venskab, svigt og hævn, og om hvordan tilsyneladende små, dumme ting kan vokse sig så store, at det ender med krig.

Serien BILLEDROMAN er gennemillustrerede værker til børn og unge på mellemtrinnet og i udskolingen. Bøgerne er oplagt til litteraturarbejde, herunder fokus på samspillet mellem tekst og illustrationer.

 

Varighed 1 time

 

 

Foredrag for børn 3-5 år og deres voksne

EN BOG OG EN MUS

Hvordan bliver en billedbog til?

 

 

 

 

 

 

 

Om at tegne og tænke og trykke en bog.

Hvordan gør man egentlig?

 

 

Nogle gange får man sådan et manus, som får både voksne mænd og kvinder, børn i alle aldre til at rejse sig og sætte sig under læsningen, grine og græde og se de fineste billeder inde i hovedet. Hvordan kan man illustrere det uden at tage de billeder væk? Jeg har virkelig kæmpet for at tegne denne rimede historie om en introvert mus.

Et foredrag om at illustrere og bogtilrettelægge, om kærligheden til bøger, håndværket og den kreative proces. Om at være nærværende med materialet, udfordre vanen, og arbejde med vågne sanser.

 

Varighed 1 time

 

 

Foredrag for voksne / mellemtrin / udskoling

F U G L E N

En billedbog for de 10 - 99årige

 

Sjovt og bevægende foredrag om en ide- og arbejdsproces. Om at være tro mod sin natur. Om at blotte sig. Om kærlighed til arbejdet og om den kompromisløshed, der får én til at holde fast indtil det føles helt rigtigt. Om at vende tilbage til noget der har betydet noget. 

 

FUGLEN er en lyrisk odyssé for større børn og voksne. Bogen handler om at miste sig selv, søge og atter turde vælge sig selv. Præcis som man kan opleve det i en kreativ proces og præcis som det sker både når man er 14 og 41. Bogen blev nomineret til kulturministeriets forfatterpris og illustratorpris for børne og ungdomsbøger. 

 

Vi optræder gerne for skoleklasser. I undervisningen på mellemtrin/udskoling kan bogen sætte fokus på sprog, genre, og billedforståelse. I de store klasser er temaet nærværende. Hvem er vi inderst inde? Er vi os selv, eller laver vi os om? Og vi håber at invitere de store børn, der egentlig har sluppet billedbogen, ind i denne poetiske billedfortælling! Foto: Inger Ulrich 2015

 

Inspirationsoplæg for voksne

Læsende babyer, legesyge forældre

om små børns vej ind i sprogets og fortællingernes verden

 

 

 

Kan en baby lære at 'læse' og kan forældre lære at være legesyge? Jeg fortæller hvad jeg tænker om at læse med børn og giver konkrete praktiske eksempler på, hvad vi som forældre eller pædagoger kan gøre for at stimulere helt små børn med ord og med billeder, når de f.eks ligger på puslebordet, i barnevognen eller sidder på skødet på en helt almindelig dag. HVordan man bruger bogen som objekt og andre objekter som bog. 

 

Varighed 1 time

Foredrag for voksne

Den pæne historie

En beretning fra et arbejdsbord om at formidle historisk materiale
 
 

 

Det er et genkommende motiv for mig at arbejde med historiske emner i skrevet eller tegnet form. Jeg fortæller om lykken ved at grave sig ned i detaljen, få adgang til noget jeg ikke ved, støde sig på små passager der bliver store forhindringer og tage afsæt i alt det ingen ved.

 

Varighed 1 time 

 

Foredrag for voksne / unge

H O V E D S T O L E N

Møbelkunst i børnebøgerne

 

 

 

 

Hvordan manifesterer design-nationen Danmark sig i billedbøgerne? Jeg har fundet en stak børnebøger frem, - den ældste fra 1949, den yngste helt nyudgivet. Alle med møbler af Wegner, Finn Juhl og Arne Jacobsen i billedsiden.

 

Det sjove ved det her foredrag, når jeg holder det, er at det også kommer til at handle om hvordan illustratorer arbejder med motiver i bogillustrationers baggrund! 

 

Varighed 1 time