Anderledes med drenge

Tekst © Patrick Ness

Originaltitel: Different for boys

Illustrationer © Tea Bendix

Del af serie: Carlsens billednoveller 

77 sider, fra 13 år

1. udgave, 1. oplag (2020) Carlsen 2020
ISBN: 9788711698754
Faustnummer: 48755542

 

 
 
En fortælling om ærlighed og venskab og om at finde sig selv og sin seksualitet – skrevet af Patrick Ness og illustreret af Tea Bendix.
 
 
 

Anderledes med drenge er en del af serien CARLSENS BILLEDNOVELLER, som er billedbøger til unge: Korte, illustrerede historier skabt af nogle af de allerbedste forfattere og illustratorer til undervisningen i de største klasser.

Det driver ned med overstregninger i teksten i ANDERLEDES MED DRENGE og man må gætte sig til, hvad der står, for den handler om x x x - eller i hvert fald tilsyneladende. De fire barndomsvenner, Ant, Charlie, Jack og Freddie, var engang uadskillelige. Nu er de på vej til at blive voksne, og intet er længere så simpelt, som det var, da de var børn. Patrick Ness har et varmt hjerte og lykkes med overraskende og velvalgte virkemidler at skabe en stærk og rørende historie om noget, som er utrolig komplekst og måske også meget enkelt når det kommer til stykket, om kærlighed og venskab, om drenge og om den første gang. Jeg synes den egner sig utrolig godt til at blive læst højt (der er sikkert mange løsninger på hvordan man kommer gennem de overstregede passager).

 

Det har været en kæmpe fornøjelse at fordybe sig i denne tekst (og undertekst især). I overstregningerne ligger et interessant metalag, for personerne i historien er selv bevidste om, at det de siger bliver overstreget og kommenterer selv på det (!!!). Kun en forfatter som Patrick Ness kan udføre en dirty-mind-challenge så elegant, bruge det til at vende temaet 180 grader og fortælle en vigtig pointe.

Anderledes med drenge har også været helt særligt udfordrende at illustrere, fordi teksten er så illustrativ i sig selv; Jeg har måtte illustrere nænsomt uden at larme ind over læserens indre billeder og har lavet tegningerne om utallige gange.

Det eneste, jeg vidste fra starten var, at jeg måtte bruge blyant, fordi det er det ærligste tegneredskab i verden, og "Det er sådan en historie, hvor man kan fortælle sandheden", som hovedpersonen Ant siger i bogen. Jeg har arbejdet med grove flader, tekniske streger og bløde drenge, og forsøgt at få et legende udtryk til at sætte scenen, fortælle det konkrete, give noget der leder ind i teksten, og præsentere fire komplekse figurer. Bag en masse hvid støj og afdækning har jeg lagt både portrætter og croquis-tegninger ind i illustrationerne. Jeg håber, at det giver bogen et upænt, råt og spontant sanseligt udtryk, når den ligger færdigtrykt.

 

Rundt om verbalteksten smyger Tea Bendix særdeles smukke og udtryksfulde sort / grå / hvide tegninger sig og gør den kvadratiske bog til noget særligt. Billedsiden både underbygger teksten, men lægger også nye sider til den undervejs
Søren Fanø i Bogbotten 6. november 2020

Illustrationer og tekst er indarbejdet i hinanden grafisk og spiller godt sammen (...) Et vellykket samarbejde mellem forfatter og illustrator. Hudløst ærlig fortælling om at være ung

Lektørudtalelse af Johanne Elvers Madsen november 2020

International shortstory collaboration

 
 

 

Patrick Ness (f. 1971) bor i London og har skrevet bøger for både voksne og unge. Han slog igennem hos de danske læsere med den anmelderroste roman Monster. Han er siden fortsat med at begejstre læserne med bl.a. trilogien Chaos Walking, den grafiske roman Og havet var vores himmel samt senest romanen BurnLæs mere på patrickness.com

 

 

 

 

 

 

 

TEA BENDIX · born 1970 · is a Danish illustrator, author, graphic designer and live drawing performer, based in Copenhagen. She graduated from the Danish School of Design and works across different media, including picture books, non-fiction, apps, children’s radio and drawings for TV.