Marianne Iben Hansen FUGLEN

En lyrisk odyssé for større børn og voksne, Gyldendal 2015

Tegninger og bogtilrettelægning Tea Bendix

70 sider  ·  ISBN: 978-87-02-15556-3

 

Nomineret til Kulturministeriets børnebogspris: forfatterprisen 2016 og illustratorprisen 2016

og til Årets Boghåndværk 2015

 

 

 

 

Tak til Statens Kunstfond for støtte til tekst og illustrationer

 

FUGLEN, billedbog 70 sider, for de 9 - 100 årige

FUGLEN er en lyrisk odyssé for større børn og voksne. Bogen handler om at miste sig selv, søge og atter turde vælge sig selv. Der er noget på spil her, og derfor ønsker vi med denne udgivelse at invitere de større børn tilbage til billedfortællingen.

 

Tekstens lyriske udtryk er utraditionelt, idet rytmen følger handlingen organisk og ustringent - uden nogensinde at falde i form. Billederne udvikler sig i resonans med teksten fra startens rolige skildring af et genkendeligt univers til en rå og vild fortolkning af både de ydre og indre landskaber. 

 

Fra Alba kommer til verden følges hun af en gylden fugl, men en dag gør tvivlen sin entre. Alba møder ”pigen bag hækken”, hvis hånlige ord slår rødder i Albas sind. Hun vender sig væk fra sin fugl, og da den forsvinder, mærker hun tomheden. Skildringen er inderlig, men usentimental. At følge sit hjerte er ikke for tøsedrenge. Bogen er beskrivelsen af en barsk og nødvendig indre rejse. 

App / udvidet ebog med oplæsning og animationer

FUGLEN - en lyrisk odysséGyldendal 2017

 

 

 

Med denne digitale udgave af Fuglen, har vi bestræbt os på at skabe en sanselig og smuk oplevelse ved at benytte lyd, timing, pacing og animation som virkemidler. Læseren får derved lov til at mærke rytmen gennem oplæsningen, sanse tomheden, uvisheden og frygten via bevægelse og et rigt lydspor der går i forbindelse med fortællingen. Ikke ved interaktion, eller mulighed for at påvirke handlingen, men tværtimod ved, at læseren ligesom hovedpersonen, er ude af stand til at fravige den vej, der viser sig for hende og i stedet må åbne sig for det mystiske, det ukendte og uvisse for at overkomme sine udfordringer > download on itunes

 

Ebogen er støttet af Statens Kunstfond 

 

Skoler, biblioteker, kulturhuse

Fuglen som koncert (evt + workshop)

 

 

 

Marianne Iben Hansens tekster er i forvejen tæt forbundet til rytme og puls, men Torben Westergaards musik åbner historien og lader den strømme ind i lytteren, intuitivt og umiddelbart. Forestillingen henvender sig til større børn og voksne og egner sig til skoler, biblioteker eller andre steder, som ønsker at formidle en nærværende oplevelse i lyrik, musik og billeder. Det kan evt kombineres med foredrag. Eller en kreativ workshop med Tea Bendix. Booking: marianneiben@hotmail.com. Der ligger undervisningsmateriale til FUGLEN på > marianneibenhansen.dk

 
 

Udskoling / børn 12-15 år

Der synger en fugl i hver eneste af os, men den kan være svær at høre. Med saks og papir og sproglig nysgerrighed kalder vi på den. Forfatter Marianne Iben Hansen og illustrator Tea Bendix leder workshoppen med afsæt i deres bog Fuglen, som handler om at miste og genfinde sig selv.

 

I workshoppen fremstiller hver deltager sin egen fugl med hemmeligheder i maven og vinger af ord. Det handler om at tage sig selv alvorligt selv når det er sjovt, og se potentialet i noget der gør dig glad. Workshoppen udgør en hel lille rejse, en opdagelse og indsigt man kan bringe med sig. Hvert barn går derfra med en fin gren af troldhassel, hvorpå der sidder en fugl, sin helt egen.

 

Booking: tea[at]teabendix.dk eller marianneiben@hotmail.com

Mellemtrin / udskoling

I undervisningen kan bogen anvendes på mellemtrin/udskoling til at fokusere på sprog, genre, billedforståelse og tema. Karakteristisk er sprogets rytme, der dynamisk følger handlingen, og flowet i tekst og tegninger, der bevæger sig gennem finhed og desperation, form og opløsning. I de store klasser er temaet nærværende. Hvem er vi inderst inde? Alle kender de små og store løgne, vi bruger til at skjule, pynte og konstruere. Er vi os selv, eller laver vi os om?  Tør vi følge det dér lille lys indeni, eller farer vi vild i det, vi tror, andre mennesker synes er vigtigt? Vi fortæller om bogen med fokus på bogens tema og hvordan det er vævet ind i tilblivelsesprocessen 

 

Redskaber til analysearbejde

dansk i dybdenUndervisningsmateriale om intermedial litteratur, Ayoe Quist Henkel, Gyldendal 2017

 

danskidybden.gyldendal.dk Undervisningsforløb til den intermediale udgave af FUGLEN publiceres foråret 2018 på Gyldendals nye litteratursite til udskolingselever (7.-10. klasse)

 

> Mere undervisningsmateriale på > marianneibenhansen.dk

 

 

 

Pressen skrev

 

 

Billedfortællingen ”Fuglen” af Marianne Iben Hansen og Tea Bendix er en enestående smuk udgivelse, som lige fra første opslag griber en om hjertet. Hvor er det dog bare flot.

 

★★★★★★ Bent Rasmussen, www.skolebibliotekarer.dk (seks smileys)

 

 

Fuglen er en stærk bog og et udsøgt eksempel på, at børnelitterær kunst hverken er elitær eller kedelig. Der er smidige vers … og en uforlignelig billedside … Bedre gøres det ikke.

 

★★★★★★ Kari Sønsthagen, Berlingske 

 

 

Det er en smuk og stærk bog for større børn og voksne,

der giver ord, lyd og billede, til kærligheden, længslen og dens mange facetter       

 

Damian Arguimbau, Weekendavisen

 

 

Denne fine lyriske ”roman” er jo næsten dybdepsykologi sat på vers … Det er mesterligt gjort … Her er tale om en værkets enhed båret af to soulmates.    

 

Eiler Jensen, Bogbotten

 

 

 

 

 

I Fuglen er der i både Tea Bendix illustrationer og Marianne Iben Hansens tekst en heftig og bevægende forståelse for, hvordan et barnesind kan have det.

 

★★★★★ Dorte Hygum, Politiken (fem hjerter)

 

 

… en fortælling i smukt samspil med Tea Bendix både nænsomme og stærke illustrationer. Fuglen er en meget smuk bog. Både i sprog og historie. Både i tekst og billede.          

 

Line Beck Rasmussen, Information

 

 

Det er så fin og helstøbt en bog … de smukke, lette og næsten gennemsigtige illustrationer passer rigtig godt til den drømmende, originale og specielle historie.

Jeg synes, den er et lille kunstværk           

 

Lektør Elisabeth Bennetsen LEKTØRUDTALELSE

 

 

Et spændende værk, som kræver noget af sin læser, samtidig med at den giver meget igen… Den litteratur- og billedkunstfortrolige læser vil uden tvivl hente meget ud af Fuglen.

 

★★★★★ Bjarne W. Andresen, JAGOO 

 

 

Den her bog er meget smuk. Den er både sørgelig og spændende.

 

Thorkil Jacobsen, Kidsnews

Hvem er vi?

MARIANNE IBEN HANSEN har, siden sin debut hos Gyldendal i 2004, udgivet en lang række billedbøger på rim, en enkelt børneroman og en novellesamling for unge. Hendes sprog er karakteristisk, legende, rytmisk, med inspiration fra rapmusikken, og hendes bøger er oftest humoristiske. I FUGLEN lægger hun humoren til side for at fortælle en inderlig historie i dynamisk og strømmende lyrik. 

 

Se mere på marianneibenhansen.dk

 

 

 

 

TEA BENDIX er illustrator, børnebogsforfatter og grafisk designer og har haft egen tegnestue siden 1998. Hun har lavet børneradio, børnebøger, børneteater, workshops, kunstformidling, storytelling, udstilling og bladtegning. FUGLENS illustrationer og bogtilrettelægning er skabt i et tæt samarbejde mellem forfatter og illustrator for at skabe symbiosen mellem tekst og billede.

 

Se mere på www.teabendix.dk

 

 

 

 

Foto: Inger Ulrich 2015