MAGTFULDE MIKROBER 

Hvad videnskaben ved om din krops skytsengle og dæmoner

- og hvordan du får det bedste ud af dem

 

Tekst ©  Oluf Borbye Pedersen

i samarbejde med Kristian Sjøgren

Illustrationer © Tea Bendix

Politikens Forlag 2019

ISBN-13: 9788740053074, ISBN-10: 8740053075

 

 

 

Faktisk er jeg halvt mikrobe... Det er du også. Bakterier, arkæer, bakteriofager, virus og svampe er overalt omkring os, på os og i os. De er vores meget aktive livsledsagere, hjælper os med at holde os sunde og udkæmper drabelige kampe for at give os et godt og langt liv. Det kan Danmarks verdenskendte forskningspioner inden for sundheds-fremmende bakterier, Oluf Borbye Pedersen, fortælle om. Jeg har fulgt ham ind i et univers af bittesmå og helt rumvæsen-agtige organismer, som jeg ikke anede eksisterede, for at illustrere hans forsøg på at forklare på medicinske mysterier og nye nøgler til at forebygge og behandle sygdomme og uddybe forståelsen af, hvor betydningsfulde dit helt personlige sæt af mikrober er for dit helbred.

 

#OlufBorbyePedersen#teabendix#magtfuldemikrober, #Politiken

Lars Igum Rasmussen i samtale med Oluf Borbye Pedersen, mens jeg simultantegner · foto Klaus Nedergaard  ·  Politiken 05.02.2020 

OLUF BORBYE PEDERSEN er pioner indenfor forskning i sundheds-fremmende bakterier. Han har været forsker i 46 år og publiceret mere end 800 forskningsartikler. Han er i øjeblikket forskningsleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, og Professor i human metabolisme og metabolisk genetik, ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Han er desuden en medrivende fortæller og har modtaget Forskningskommunikationsprisen 2018 http://www.cbmr.ku.dk

 

I samspil med videnskabsjournalist KRISTIAN SJØGREN beretter han om vores mikroskopiske venner og fjender, og får os til at tænke over, hvem vi egentlig er.

 

TEA BENDIX er illustrator, børnebogsforfatter og grafisk designer, og har haft egen tegnestue siden 1998. Udvikler børne og voksenbøger og arbejder tværmedielt med formidling. Læs mere på www.teabendix.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

Professor forstår at kunsten at kommunikere videnskab bredt og nuanceret (...) uden  tilsyneladende at give køb på forpligtelsen til også at oplyse om forbehold, manglende viden og videnskabelig usikkerhed. Det er godt gået.

Tidsskriftet Sundhedskultur, Maria Cuculiza d. 23. Oktober 2019

Professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Foundation Center for Basic Metabolic Research er igen med til at flytte grænserne for forskningsformidling (...) Bogen er beriget med original kunst af Tea Bendix.

Nyheder fra SUND Forskningsformidling 07. oktober 2019

Bogen Magtfulde Mikrober giver et både omfattende og ubesværet indblik i et ellers kompliceret forskningsfelt, der har udviklet sig enormt i de senere år. (...) Bogen er et tiltrængt forsøg på at formidle videnskab til den forudsætningsløse læser. 

Af Jens Munch - Science report 26. oktober 2019

Morsomt at læse hvordan et så seriøst og videnskabeligt emne kan blive forvandlet til yderst læseværdigt stof med en frisk og frejdig og også krigsagtig og i hvert fald meget dagligdags retorik, så man forstår hvad det hele handler om. (...) Det er altså virkelig kostelig læsning.

bogsyn.dk · boganmeldelser og kultur - kærligt og kritisk · november 2019