Marianne Iben Hansen og Tea Bendix: FUGLEN

 

Tekst © Marianne Iben Hansen 2015

Illustrationer og bogtilrettelægning © Tea Bendix 2015

Billedbog for større børn og voksne, 70 sider

Gyldendal 2015

ISBN 978-87-02-15556-3

 

 

En lyrisk odyssé for større børn og voksne. 

Nomineret til Kulturministeriets børnebogspris: 

forfatterprisen 2016 og illustratorprisen 2016

og til Årets Boghåndværk 2015

 

Tak til Statens Kunstfond for støtte til tekst og illustrationer

FUGLEN, billedbog 70 sider, for de 9 - 100 årige

FUGLEN er en lyrisk odyssé for større børn og voksne. Bogen handler om at miste sig selv, søge og atter turde vælge sig selv. Der er noget på spil her, og derfor ønsker vi med denne udgivelse at invitere de større børn tilbage til billedfortællingen.

 

Tekstens lyriske udtryk er utraditionelt, idet rytmen følger handlingen organisk og ustringent - uden nogensinde at falde i form. Billederne udvikler sig i resonans med teksten fra startens rolige skildring af et genkendeligt univers til en rå og vild fortolkning af både de ydre og indre landskaber. 

 

Fra Alba kommer til verden følges hun af en gylden fugl, men en dag gør tvivlen sin entre. Alba møder ”pigen bag hækken”, hvis hånlige ord slår rødder i Albas sind. Hun vender sig væk fra sin fugl, og da den forsvinder, mærker hun tomheden. Skildringen er inderlig, men usentimental. At følge sit hjerte er ikke for tøsedrenge. Bogen er beskrivelsen af en barsk og nødvendig indre rejse. 

App / udvidet ebog med oplæsning og animationer

FUGLEN - en lyrisk odysséGyldendal 2017

 

 

 

Med denne digitale udgave af Fuglen, har vi bestræbt os på at skabe en sanselig og smuk oplevelse ved at benytte lyd, timing, pacing og animation som virkemidler. Læseren får derved lov til at mærke rytmen gennem oplæsningen, sanse tomheden, uvisheden og frygten via bevægelse og et rigt lydspor der går i forbindelse med fortællingen. Ikke ved interaktion, eller mulighed for at påvirke handlingen, men tværtimod ved, at læseren ligesom hovedpersonen, er ude af stand til at fravige den vej, der viser sig for hende og i stedet må åbne sig for det mystiske, det ukendte og uvisse for at overkomme sine udfordringer > download on itunes

 

Ebogen er støttet af Statens Kunstfond 

 

større børn og voksne

Fuglen som koncert (evt + workshop)

 

 

 

Marianne Iben Hansens tekster er i forvejen tæt forbundet til rytme og puls, men Torben Westergaards musik åbner historien og lader den strømme ind i lytteren, intuitivt og umiddelbart. Forestillingen egner sig til skoler, biblioteker eller andre steder, som ønsker at formidle en nærværende oplevelse i lyrik, musik og billeder. Det kan kombineres med foredrag eller en kreativ workshop. Mulitimodalt siger de kloge.

 

 

Marianne Iben Hansen oplæsning

Torben Westergaard bas

Booking: marianneiben@hotmail.com > marianneibenhansen.dk

 
 

workshops for børn og voksne

Fuglen i dig

Der synger en fugl i hver eneste af os, men den kan være svær at høre. Med saks og papir og sproglig nysgerrighed kalder vi på den. Forfatter Marianne Iben Hansen og illustrator Tea Bendix leder workshoppen med afsæt i deres bog Fuglen, som handler om at miste og genfinde sig selv.

 
 
Booking: tea[at]teabendix.dk 

eller marianneiben@hotmail.com

 

 

 

 

 

Komplet undervisningsmateriale til forberedelse:

7. - 10. klasse om intermedial litteratur danskidybden

5. - 6. klasse analyseværktøjer i skoleskabet.dk > opgaver til Fuglen

5. klasse og op: tag-selv-inspiration > marianneibenhansen.dk

Alle lærere og elever har gratis adgang til app’en i iTunes.

familieworkshop · alder 2 - 99 år

Fuglen i dig

 

I denne workshop arbejder børn og voksne sammen om at bygge en fugl af familiens hænder, med hemmeligheder i maven og vinger af ord. I får hver Jeres opgaver, bliver guidet gennem teknikker og processer og hvert barn går derfra med en fugl, sin helt egen, klar til at hænge op. 

 

 

Varighed pr deltager ca 45 min 

Materialer hverdagsmaterialer og god fantasi

fordybelsesdag / workshop 3. - 5. klasse

Fuglen i dig

 

Jeg guider klassen gennem et forløb om ord, rim og skulpturelle fugle og laver tegnelege undervejs. Formålet med workshoppen er at føle os trygge når vi fortæller historier, bruge hænderne og undre os over hvor forskellige og gode vi alle sammen er. Det handler om at tage sig selv alvorligt selv når det er sjovt, og se potentialet i noget der gør dig glad. Hvert barn drager hjem med sin helt egen fugl med hemmeligheder i maven og vinger af ord. 

 

Varighed 3-4 timer med pauser 

Materialer hverdagsmaterialer, fremviser og lærred

mellemtrin og udskoling

undervisningsforløb

I undervisningen på mellemtrin/udskoling kan bogen sætte fokus på sprog, genre, og billedforståelse. Karakteristisk er sprogets rytme, der dynamisk følger handlingen, og flowet i tekst og tegninger, der bevæger sig gennem finhed og desperation, form og opløsning. Bogens tema om at være sig selv eller lave sig selv om er centralt for denne målgruppe og vi håber at invitere de store børn, der egentlig har sluppet billedbogen, ind i denne poetiske billedfortælling!

 

 

 

 

Til udskoling 5. - 6. klasse ligger her et komplet undervisningsmateriale på skoleskabet.dk udviklet af Nina Andersen > opgaver til Fuglen og tag-selv-bord-inspiration skabt sammen med Eiler Jensen på > marianneibenhansen.dk

 

 

Til udskoling 7. - 10. klasse ligger der et velafprøvet, overkommeligt og meget inspirerende undervisningsforløb i intermedial litteratur på Gyldendal uddannelse udviklet af Ayoe Quist Henkel  og udskolingslærer Jan Frydensbjerg om Fuglen (både bogudgave, ibog og digital version). Se forløbet her: > danskidybdenEleverne skal være med til at vælge de analyseområder, som de finder vigtige. Herefter lægges der op til en kreativ arbejdsproces, hvor eleverne både samarbejder gruppevis og tænker ud af boksen individuelt. Som afrunding på deres arbejde med Fuglen skal eleverne løse en individuel skriftlig hjemmeopgave (skrive novelle, dagbog, essay eller et digt). I opgaven skal eleverne især have fokus på deres eget skriftsprog, mens de forsøger at videreformidle eller perspektivere fortællingen i en ny sammenhæng I lærervejledningen findes mere information om forløbet.

 

For de 10 - 99årige / udskoling 7. - 10. klasse

 

 

Sjovt og bevægende foredrag om en ide- og arbejdsproces. Om at være tro mod sin natur. Om at blotte sig. Om kærlighed til arbejdet og om den kompromisløshed, der får én til at holde fast indtil det føles helt rigtigt.Om at følge det der lille lys indeni eller fare vild i det som andre mennesker synes er rigtigt.Være sig selv eller lave sig om. Om at vende tilbage til noget der har betydet noget. Præcis som man kan opleve det i en kreativ proces og præcis som det sker både når man er 14 og 41. Vi fortæller om bogen med fokus på bogens tema og hvordan det er vævet ind i tilblivelsesprocessen.

 

FUGLEN er en lyrisk odyssé for større børn og voksne. Bogen handler om at miste sig selv, søge og atter turde vælge sig selv. Bogen blev nomineret til kulturministeriets forfatterpris og illustratorpris for børne og ungdomsbøger · Booking: marianneiben@hotmail.com

 

 

 

 

 

Foto: Inger Ulrich 2015

 

 

MARIANNE IBEN HANSEN har, siden sin debut hos Gyldendal i 2004, udgivet en lang række billedbøger på rim, en enkelt børneroman og en novellesamling for unge. Hendes sprog er karakteristisk, legende, rytmisk, med inspiration fra rapmusikken, og hendes bøger er oftest humoristiske. I FUGLEN lægger hun humoren til side for at fortælle en inderlig historie i dynamisk og strømmende lyrik. Se mere på marianneibenhansen.dk

 

 

TEA BENDIX er illustrator, børnebogsforfatter og grafisk designer og har haft egen tegnestue siden 1998. Hun har lavet børneradio, børnebøger, børneteater, workshops, kunstformidling, storytelling, udstilling og bladtegning. Se mere på www.teabendix.dk

 

Senest har vi sammen udgivet billedbogen MØRKEMUSEN, Gyldendal 2019. Både Mørkemusens og FUGLENS illustrationer og bogtilrettelægning er skabt i et tæt samarbejde mellem forfatter og illustrator for at skabe symbiosen mellem tekst og billede.

 

 

 

 

 

Foto: Inger Ulrich 2015

 

 

 

"Billedfortællingen ”Fuglen” af Marianne Iben Hansen og Tea Bendix er en enestående smuk udgivelse, som lige fra første opslag griber en om hjertet. Hvor er det dog bare flot."

 

★★★★★★ Bent Rasmussen, www.skolebibliotekarer.dk (seks smileys)

 

 

"Fuglen er en stærk bog og et udsøgt eksempel på, at børnelitterær kunst hverken er elitær eller kedelig. Der er smidige vers … og en uforlignelig billedside … Bedre gøres det ikke".

 

★★★★★★ Kari Sønsthagen, Berlingske 

 

 

"Det er en smuk og stærk bog for større børn og voksne,

der giver ord, lyd og billede, til kærligheden, længslen og dens mange facetter"       

 

Damian Arguimbau, Weekendavisen

 

 

"Denne fine lyriske ”roman” er jo næsten dybdepsykologi sat på vers … Det er mesterligt gjort … Her er tale om en værkets enhed båret af to soulmates."    

 

Eiler Jensen, Bogbotten

 

 

 

 

 

"I Fuglen er der i både Tea Bendix illustrationer og Marianne Iben Hansens tekst en heftig og bevægende forståelse for, hvordan et barnesind kan have det".

 

★★★★★ Dorte Hygum, Politiken (fem hjerter)

 

 

"… en fortælling i smukt samspil med Tea Bendix både nænsomme og stærke illustrationer. Fuglen er en meget smuk bog. Både i sprog og historie. Både i tekst og billede"        

 

Line Beck Rasmussen, Information

 

 

"Det er så fin og helstøbt en bog … de smukke, lette og næsten gennemsigtige illustrationer passer rigtig godt til den drømmende, originale og specielle historie.

Jeg synes, den er et lille kunstværk"           

 

Lektør Elisabeth Bennetsen LEKTØRUDTALELSE

 

 

"Et spændende værk, som kræver noget af sin læser, samtidig med at den giver meget igen… Den litteratur- og billedkunstfortrolige læser vil uden tvivl hente meget ud af Fuglen"

 

★★★★★ Bjarne W. Andresen, JAGOO 

 

 

"Den her bog er meget smuk. Den er både sørgelig og spændende".

 

Thorkil Jacobsen, Kidsnews